4 Kasım 2007 Pazar

ATATÜRK'E DENSİZ SATAŞMA (OCAK 2007)

Amerika’da çeşitli hayvanları çizerek ünlenmiş Stephan Pastis adında densizin biri, Atatürk’e dil uzatmış.

http://news.yahoo.com/comics/umedia/cx_pearls_umedia/latest adresinden sözünü ettiğim çizgi diziye ulaşabilirsiniz. Lütfen siteye girince 10 Ocak 2007 tarihini seçiniz.

Burada Atatürk’ü bir “lama” olarak çizmiş ve sözüm ona Atatürk üzgünmüş çünkü kızınca diğer diplomatlara tükürdüğü için birleşmiş milletler onu cemiyetten atmışmış.

Soyadından şüphelenip hakkında küçük bir araştırma yaptığımda ise Yunan asıllı bir Amerikalı olduğunu öğrendim ve içimden geçenleri birkaç satırla kendisine yazdım. Yazdıklarım Türkçe ve İngilizce olarak aşağıda yer almaktadır.

Bay Stephan Pastis,

Karikatür sanatçısı olmak, mizah yeteneği gerektirir; Atatürk ile ilgili bir karikatür çizmek ise tarih bilgisi gerektirir. Oysa üzülerek görüyoruz ki; siz bu iki niteliğe de sahip değilsiniz.

Mizah yeteneğinizi geliştirmeye çalışmak umutsuz bir çaba olacaktır ama belki tarih bilginize biraz katkıda bulunabiliriz.

İlk olarak; Atatürk Türkiyesi Milletler Cemiyetine davet ile katılan ilk ülkedir. O tarihe kadar tüm ülkeler başvuru ile kabul edilirken, Cemiyet Türkiye’nin katılımını sağlamak için bu konudaki yasasını değiştirmiştir. Böylece Milletler Cemiyeti, Atatürk’e ve ülkemize hak ettiği saygıyı göstermiştir.

İkinci olarak, savaş zamanında Atatürk’ün can düşmanı olan Venizelos bile, savaş sonrasında gerçeği görmüş ve Atatürk’ü dünya barışına yapmış olduğu değerli katkılarından dolayı Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermiştir. Bu olgunluktur, bu büyüklüktür. Böylece Atatürk’e Venizelos da hak ettiği saygıyı göstermiştir.

Ama bir Yunan asıllı Amerikalı karikatürist olarak siz, soğuk espri yeteneğiniz ile Amerikalı yanınızın hakkını sonuna kadar verirken, saygısızlığınız ve bilgisizliğiniz ile Yunanlı atalarınıza hiç yakışmıyorsunuz.

Dilerim tez zamanda hatanızı anlar ve bu kabalığınızı telafi etmeye çalışırsınız.

Değer Erbora



Mr. Pastis,

Being a caricaturist requires a special gift for humour; plus drawing a caricature about Atatürk requires knowledge of history. But unfortunately we see that you don’t have any of those qualities.

Trying to develop your ability of humour would be a hopeless effort; but maybe we can contribute a little bit to your knowledge of history.

First of all, Atatürk’s Republic of Turkey is the first country that has joined the United Nations by an invitation. Even though all the countries joined the organisation upon acceptance of their application up to that date, they changed their regulation to provide the amalgamation of Turkey. Thus, United Nations showed their respect that Atatürk and our country deserves.

Apart from that, even Mr. Venizelos who was Atatürk’s greatest enemy during the war, realised the fact of Atatürk’s contribution to the world peace and suggested him as a candidate for the Nobel Peace Prize after the war. He proved to be a great man with nobility of mind and purpose thus, showing his respect for Atatürk.

Whereas, you, as a Greek–American caricaturist show your American side fully with your “silly jokes” but you are a shame for your Greek ancestors with your ignorance and unrespectiveness.

I hope you will realise your mistake soon and try to compansate for your rudeness.

Değer Erbora

Hiç yorum yok: