7 Kasım 2007 Çarşamba

PARDON! (TEMMUZ 2007)

PARDON!

Günlerdir bekliyordum, şu Sebahat Tuncel konusuna dokunacak yürekli birini. Hanım, önce millet vekili seçiliyor, sonra tahliye oluyor, DTP’lilerce davul zurnayla karşılanıyor, dokunulmazlığını kazanıp, doğru Meclis’e gidiyor. Bu nasıl oluyor?

Bakıyoruz Milletvekili Seçim Kanuna, 10. madde 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı milletvekili seçilebilir diyor.

Geçiyoruz 11. maddeye; kimlerin milletvekili olamayacağını şöyle düzenliyor.

a) İlkokul mezunu olmayanlar,
b) Kısıtlılar,
c) Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,
d) Kamu hizmetinden yasaklılar,
e) Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar, (Taksir: Dikkatsizlik, tedbirsizlik, meslekte acemilik veya düzene, buyruklara ve talimata uymazlıktan doğan kusurlu olma durumu)
f) Affa uğramış olsalar bile; … terör eylemlerinden mahkum olanlar…

Şimdi Sebahat Tuncel’in milletvekili olmasına nasıl izin verildiğini anlamaya çabalıyorum. PKK üyesi olmaktan tutuklu olarak yargılanıyor. Şu “yargılananlar” değil de “mahkum olanlar” ibaresinden faydalanmış olsa gerek. Yargılamanın sonunda suçlu da bulunabilir, suçsuz da. Suçsuz bulunabileceği göz önüne alınarak seçimlere katılmasına izin verilmiş. Peki, ya suçlu bulunursa?

Nitekim Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ahmet Mumcu da, Tuncel’in dokunulmazlığının kaldırılamayacağını belirterek, “Kesin hüküm verilmedikçe seçilebilir ve mazbatasını alır. Kesin hüküm sonucunda beraat de edebilir, mahkum da olabilir. Ancak, bu süre içerisinde elde ettiği kazanımların verilmesi gerekir” demiş.

İşte! Tuncel’in adaylığına izin veren mantık da aynı mantık! Büyüklerimiz öyle uygun görmüş diye, bize yine susup, kabullenmek mi düşecek?

Peki Tuncel, hali hazırda ilkokul mezunu olmasaydı, ama seçime katılabilmek için ilkokul bitirme sınavlarına hazırlanıyor olsaydı ve seçim tarihinde henüz bitirip bitiremediği belli olmasaydı, ilkokul diplomasını ibraz edemeden milletvekili adaylığı kabul edilecek miydi?

En başta da söylediğim gibi, ben günlerdir bu konuya değinecek yürekli birini beklerken, sonunda Sayın Kanadoğlu, Anayasa’nın 14. maddesinin 2. fıkrasının devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhinde eylemlerde bulunanların dokunulmazlıktan yararlanamayacağını dile getirdi. Kendisine şükranlarımı sunuyorum, beni sonsuza kadar sürecekmiş gibi görünen bu bekleyişten kurtardığı için.

Bu açıklamadan sonra Sebahat Tuncel’in avukatı Baran Doğan, alışkanlık yaptığı üzere yine hemen kelimelerin arkasına sığınıvermiş. 14. maddenin son fıkrasında ‘Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler kanunla düzenlenir’ denildiğini hatırlatmış. Buradaki anahtar kelime “faaliyet”miş. Anayasanın bu maddesinin TCK’nın 302. maddesine denk düştüğünü, oysa müvekkilinin 314. maddeden yargılandığını söylemiş. 302. madde, devlet topraklarından bir kısmını devlet himayesinden ayırmaya yönelik eylemi cezalandırırken, 314. madde örgüt üyeliğini cezalandırıyormuş. Örgüt üyeliğinde de bir eylem değil, suça hazırlık hareketleri cezalandırılırmış. Üstelik de müvekkili PKK üyesi olmaktan değil, PRD üyesi olmaktan yargılanmaktaymış. PRD’nin varlığına yönelik de tek delil, bir kişinin beyanıymış. O kişi, PRD’nin amacının kişileri demokratik alanda harekete geçirmek, yasal zeminde mücadele ettirmek olduğunu söylüyormuş. Yargılama yapılsa “pardon, böyle bir örgüt yokmuş” diyeceklermiş. Kişi eyleme geçmemiş ise 14. madde uygulanamazmış çünkü orada “faaliyet” diyormuş. Üye olmak, faaliyette olmak anlamına gelmiyormuş.

Şimdi bir araştıralım bakalım, bu PRD neyin nesiymiş?

İstanbul'da PKK/PRD operasyonu: 5 gözaltı (Radikal / 17/11/2003)
PKK/PRD adına İstanbul'da polis karakoluna yönelik eyleme hazırlandıkları öne sürülen ikisi 'canlı bomba' beş kişi, gözaltına alındı. Zanlıların daha önce bir kişiyi öldürüp, altı polisi yaraladığı belirtildi.
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, MİT'in de katılımıyla 13 Kasım 2003'te PKK'ya yönelik yapılan operasyonda, kırsal alanlardan İstanbul'a gelerek örgüt adına bombalama eylemlerine başlayacakları belirlenen biri kadın beş kişi yakalandı. Bu eylemlere ilişkin keşifler yaptıkları da belirtilen zanlıların barındıkları yerlerde, bomba imal formülü, bombayı ateşleyecek elektronik şemaların bulunduğu doküman, üç sahte nüfus cüzdanı, bir sahte pasaport, örgüte ait bin 50 dolarla bol miktarda örgütsel doküman ve yasak yayın ele geçirildi. Yakalanan beş kişi, polisteki işlemleri tamamlandıktan sonra İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
ABD: PRD de terörist (Radikal / 13/11/2003)
ABD, kendisini fesheden PKK/KADEK'in yerine kurulacağı belirtilen PRD'yi de terörist kabul ettiğini bildirdi. Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, PKK/KADEK üyelerine yaptıkları gibi, PRD üyelerini de şiddeti durdurup, Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmaya davet ettiklerini belirterek şunları söyledi: "PKK/KADEK'in düzenlediği kongreyi ve bu örgütün adını değiştirerek açıkça terörist faaliyetlerinin sorumluluğundan kurtulmaya yönelik çabalarını reddediyoruz. ABD'nin bu konudaki tutumu açık. PKK, hangi adı alırsa alsın, terörist bir örgüttür. Hiçbir isim değişikliği ve basın açıklaması, bu gerçeği değiştiremez."
PKK/KADEK/PRD militanlarının süren şiddet eylemlerinin de, bu örgütün terörizme devam ettiğinin kanıtı olduğunu kaydeden yetkili, şunları söyledi: "PKK militanlarının yakın zamanda Kuzey Irak'ta, Irak sınır polisi ve Amerikan kuvvetleriyle çatışması ve Türkiye'de yakın zamanlarda yaptığı saldırılar, PKK'nın terörist niyetlerini açıkça ortaya koyuyor. İsmi PKK, KADEK veya PRD olsun, bu örgüt her durumda terörist olarak muamele görecektir. ABD Başkanı George W. Bush'un da belirttiği gibi, Irak'ta terörist sığınaklara izin vermeme politikasına bağlıyız. Buna, PKK/KADEK/PRD da dahil. PKK/KADEK/PRD mensuplarını yeniden şiddeti durdurarak Türkiye'nin Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmaya çağırıyoruz."
Şimdi, kim kime “Pardon” demeli acaba Doğan Baran?



Değer Erbora
degererbora@gmail.com

Hiç yorum yok: